Povijesna utrka ubrzanja održana u “centru” Zagreba

Krešimir LovrićAutosport, Novosti, Street Race

Kada bi vam netko prije 5 godina rekao da ćemo gledati pravi, legalni “street race” u srcu Zagreba, na jednoj od najprometnijih ulica u gradu Zagrebu, zasigurno mu ne biste vjerovali. No to se ipak dogodilo! U subotu i nedjelju 04. i 05. lipnja 2016. održana je utrka ubrzanja “Brzi i žestoki”.

brzakolicanet streetsclosed ff

Ovako su to neki doživjeli za vrijeme trajanja “Brzih i žestokih”

Preko 30000 posjetitelja u dva dana imalo je priliku pogledati žestoke borbe između najbržih automobila u ovom dijelu Europe. Organizator “AK Brzina” nije stao samo na “street raceu”, pa tako smo imali priliku vidjeti dB natjecanje u najboljem audio sustavu i style natjecanje s najljepšim automobilima. U pratećem paviljonu Zagrebačkog velesajma svoje proizvode izložilo je i 35 proizvođača, a mogli smo vidjeti i 40 rijetkih, vrhunskih i originalnih modela automobila. Za djecu od 7 i 8 godina organizirana je utrka s električnim kartinzima pod nazivom “Kids race”.

Street race brzi i zestoki

Jedan od dragstera koji je protutnjao Zagrebom. Foto: Krešimir Lovrić

Avenija Dubrovnik na dva dana postala je trkaća pista na kojoj su snage odmjerili razni automobili, motocikli pa i druga zanimljiva vozila kao što su “dragsteri” koji se rijetko viđaju na europskom kontinentu. Tako je bilo pravo zadovoljstvo vidjeti raznolikost automobila, registriranih ali i neregistriranih. Na startu se pojavio i vladar staze s najbržom hrvatskom jurilicom, Dario Konopek u Audiju S2 s 1100KS i odvezao vrijeme od 9.2 sekunde. Kako to izgleda iz kokpita pogledajte u sljedećem videu.

Bio je to izrazito važan dan za autosport u Hrvatskoj ali i cijeloj regiji, 270 natjecatelja pokazalo je želju za nastupom na ovom jedinstvenom natjecanju. Dario Ljubičić i “AK Brzina” uspjeli su premašiti sva očekivanja te isto tako službeno završiti utrku, iako vrijeme nije dopuštalo da se neke vožnje odvoze do kraja, rezultati iz kvalifikacija bili su dovoljni za odlučiti pobjednike pojedinačnih klasa.

Corvette na BiŽ no.6 na aveniji dubrovnik

Foto: Krešimir Lovrić

Drago nam je što smo i mi bili dio ovog događaja za kojega ne možemo pronaći prave riječi da ga opišemo i iako je možda i bilo propusta u organizaciji, tko smo mi da im zamjerimo? Po prvi puta organizirati ovoliku utrku u tako kratkom vremenu zasigurno nije bilo lako, a nama je srce ispunjeno i ponosno. Sve što nam je ostalo reći je – vidimo se sljedeće godine i u većem broju!

Cijelu galeriju možete vidjeti na Facebook stranici.