Intervju: Uroš Berdajs, prvak Adria Drift Seriesa uoči nove sezone

Tin BerakovićAutosport, Drift

Kao što smo već pisali, nova, druga sezona regionalnog drift prvenstva koje nosi naziv Adria Drift Series samo što nije krenula (prva utrka je u Zagrebu u nedjelju, 24. travnja). Tim povodom upitali smo prošlogodišnjeg prvaka, 35-godišnjeg Slovenca Uroša Berdajsa par pitanjca vezanih za novu sezonu. No prije toga, bacimo kratki pogled na njegove rezultate u ADS-u tijekom prošle sezone, koji su mu na kraju i priskrbili titulu prvog prvaka Adria Drift Seriesa u povijesti. Krenimo redom. Prošlogodišnje prvenstvo započelo je utrkom u Sloveniji, na stazi Raceland u Krškom. To je ujedno bila i jedina utrka ovog prvenstva na kojoj se Berdajs nije penjao na postolje, završio je na 17. mjestu. Sljedeća postaja bila je Srbija i staza na prostoru Autotransporta Čačak gdje je Uroš osvojio treće mjesto. Od tada, rezultatski je sve krenulo na bolje. Treća utrka u sezoni zbila se u Zagrebu, na Oryx Centru Sigurne Vožnje u Mičevcu. Berdajs je u Hrvatskoj zauzeo drugo mjesto, u finalu izgubivši od tada izvrsno raspoloženog Ive Znaora u BMW M3 GTR-u koji je, kasnije će se pokazati bodovno Urošu bio najveći konkurent u prvenstvu. Uslijedile su posljednje dvije utrke u kojima je Berdajs pokazao puninu svog talenta osvojivši dva prva mjesta. Prva od tih dviju bila je beogradska staza Ada Huja u Srbiji gdje se Uroš u finalu “osvetio” Znaoru za izgubljenu bitku u prošloj utrci. Posljednja utrka bila je smještena u Sloveniji, točnije Ljubljani, gradu u kojem je Berdajs domaćin. I tamo je, za kraj sezone potpisao pobjedu, ovoga puta u finalu pobijedivši Austrijanca Clemensa Kauderera u Toyoti Corolli AE86. Bili su to rezultati koji su odredili prvog prvaka Adria Drift Seriesa – Uroša Berdajsa te njegovog BMW-a E36 332 ti Compact koji razvija 321 KS.

Uroš Berdajs

Intervju: Uroš Berdajs

 

Brzakolica.net:
Aktualni si, a i prvi u povijesti prvak Adria Drift Series prvenstva, kako se osjećaš zbog toga te kako je teklo prošlogodišnje prvenstvo što se tiče konkurencije i sl.?


Uroš Berdajs:
Kao prvak se, naravno osjećam dobro, no bitnije mi je da sam na svakoj utrci pokušao pružiti sve od sebe te da smo vozili fer i dobre twin borbe. Također da se svi vozači dobro razumijemo, no konkurencija je svake godine sve jača i teže je predvidjeti tko će pobijediti u kvalifikacijama, a kasnije i u twin driftu.

Uroš Berdajs na postolju

Prošle godine stajanje na postolju bilo mu je navika, a kako će krenuti u novu sezonu? Saznat ćemo već ove nedjelje

Brzakolica.net:
Kako ti se čini, još friško Adria Drift Series prvenstvo u odnosu na ostala drift prvenstva u regiji?


Uroš Berdajs:
Adria Drift Series mi se čini vrlo dobro prvenstvo, ponajprije jer dečki i svi koji su u tome pokušavaju napraviti neko jače te profesionalno natjecanje koje će privući više ljudi iz inozemstva.

 

Uroš Berdajs i Marko Brkljačić

Sezone 2014. u twin driftu s Markom Brkljačićem, te godine prvakom Croatian Drift Challengea

Brzakolica.net:
Prošle sezone drifterski automobili u regiji dosta su napredovali što se tiče snage i nivoa “posloženosti”, kakva je situacija kod tebe, jesi li radio neke preinake na svojem BMW-u od prošle sezone? Te koliko je teško pratiti napredak drifterskih automobila u regiji?

Uroš Berdajs:
Da, auti su sve jači i bolje složeni što znači da drift sve više i jače napreduje. Ja osobno imam isti auto sad već treću sezonu te radim samo male finese, jer tako stvarno znam kako će se auto voziti. Teško je napraviti auto s 500 ili više konjskih snaga, a da radi cijelu sezonu kako treba i bez grešaka.

10683629_1565317340364636_7352188619807726574_o

Brzakolica.net:
Što očekuješ od nove, druge sezone Adria Drift Seriesa? Napadaš li i ove godine naslov prvaka?

Uroš Berdajs:
Teško će biti obraniti naslov prvaka jer dosta vozača ima jače aute, no pokušat ću dati sve od sebe te voziti dobre twinove.

12973149_489222227944215_529841882843306646_o